Možná jdu s křížkem po funuse, ale když si honem honem pohnete, ještě to stihnete.
Předloni jsem dělala pampeliškový med a vydržel mi až do letoška. A protože se zásoby blíží k nule, na poslední chvíli jsme s Domkem natrhali poslední rozkvetlé pampelišky a dali se do tvoření.
Receptů na pampeliškový med/sirup je všude spousta...
Tady je ten náš, bez poměrů :))
Základem je nasbírat pampelišky (kdo by to čekal, že? :)). Přidali jsme i sedmikrásky a smrkové výhonky.
Nasbírali jsme tolik, aby zaplnily celý hrnec. Přidali jsme půlku pomeranče na plátky a zalili do plna vodou. Hrnec jsme dali na 48 hodin do sklepa.
Po 48 hodinách jsme vymačkali, co to šlo, přidali tolik cukru, co bylo tekutiny a asi hodinu a půl pomaličku vařili. Hustotu vyzkoušíte, když kápneme trošku na talířek a počkáte, až vychladne...
Vzniklý sirup nalijeme do vyvařených lahví a necháme vychladit :))
Pampeliškový sirup jde použít jako klasický sirup, jen musíte přidat trochu citrónu. V zimě pomáhá na nachlazení - do čaje jako sladidlo nebo jako sirup na lžičku. Já ho používám, když nakládám kuřecí křídla na grilování nebo jakékoliv jiné maso a nechci používat klasický med (toho mi přijde škoda).
Tak s chutí do toho a honem, ať to stihnete :))
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu moc ráda, když mi napíšete svůj názor i připomínku :)